Mag ik je daar wat over vragen?

Praat jij met anderen over het moment dat je er (bijna) niet meer bent? Waarschijnlijk maak je dit nauwelijks mee. Toch raakt doodgaan ons allemaal. En daarmee naast rouw ook de afwikkeling van een nalatenschap. Best zinnig om eens te bespreken met je medemens.

Hoe begin je zo’n gesprek?

Kies een rustig moment en zorg dat je tijd hebt voor de ander. Het gesprek wordt zo luchtig of zwaar als je zelf wilt. Kies bijvoorbeeld één van deze startpunten:

  1. Gedeelde ervaring. Vanuit een eigen ervaring vraag je hoe anderen daar naar kijken: “Toen mijn tante stierf schrok ik van al het regelwerk. Wat is jouw/jullie ervaring?”
  2. Je persoonlijke wens. “Ik heb laatst nagedacht over als ik er niet meer ben. Ik zou willen dat mijn zusje opa’s klok krijgt die ik heb. Dat ga ik toch maar eens vastleggen. Hoe heb jij dat geregeld?”
  3. De ander centraal. Je bent nieuwsgierig hoe de ander omgaat met ziekte en sterven en de gevolgen voor nabestaanden. “Mag ik je vragen hoe jij denkt over de situatie dat je er (bijna) niet meer bent?”

De Erfcoach is altijd bereid om zo’n gesprek met je voor te bereiden. Met kennis van regels, wetten en omgaan met verlies zoomt hij in op jouw situatie. Zo heb je een persoonlijke en praktische basis voor dat zinvolle gesprek met de ander.

Contactformulier