
Over het ‘levenstestament’
Met een ‘lévenstestament’ regel je je zaken voor de periode vóór overlijden. Het ‘levenstestament’ bevat ruime en/of gedetailleerde volmachten, wensen, verzoeken, geboden en verboden op familiair, financieel en medisch gebied. Deze gaan vaak in op het moment dat je wilsonbekwaam bent. Het kan ook eerder als je dat wilt. U bepaalt zelf wat en hoe u het wilt regelen. Degene die je de volmacht geeft is de gevolmachtigde of zaakwaarnemer, ook wel de levensexecuteur genoemd.
Je legt vast wat de levensexecuteur mag doen. Je kunt ook meerdere levensexecuteurs benoemen. Bijvoorbeeld iemand voor het beheer van het privévermogen, of voor de onderneming of voor het regelen van de zorg. Je geeft zelf aan wat iemand mag doen en welke bevoegdheden en beperkingen iemand heeft.
En je kunt een toezichthouder benoemen. Dat is ook aan te raden. Hij of zij kan ook betrokken worden bij de uitvoering van wensen. Bijvoorbeeld kun je stellen dat de toezichthouder ook akkoord moet zijn met grote beslissingen zoals de verkoop van een woning of de verhuizing naar een zorginstelling.
Waarom wil je dit regelen?
Stel dat je een ongeval krijgt, ziek wordt of dementie krijgt. En je bent niet meer in staat je eigen beslissingen te nemen. Dan moet er via de rechter een beschermende maatregel uitgesproken worden. Een onderbewindstelling, curatele of andere maatregel. Dat kost tijd en ook geld. De rechter onderzoekt wie dit het beste kan doen en kijkt dan in eerste instantie binnen je familie wie de gevolmachtigde(n) kunnen zijn. En vervolgens benoemt de rechtbank deze. Dat kan heel anders uitpakken dan je zelf wilt. En in de tussentijd kunnen er beslissingen uitgesteld of gemaakt zijn die je niet wilt. Dat kun je voorkomen door duidelijk op te schrijven wie je wilt dat voor jou beslissingen neemt en zaken regelt.
Het kan dus voor noodgevallen zijn, of voor nu direct, bijvoorbeeld omdat het je ontlast van zorgen en gedoe.
Wat moet ik regelen?
Wat kan ik wel/niet en wat wil ik wel/niet?
- wie mag het doen? En wie mag het vooral niet doen?
- wat mag deze persoon doen?
- wanneer mag die persoon dat doen, wanneer moet de volmacht ingaan?
- zijn er voorwaarden? (beslissingen over verhuizen, zorg en behandeling, giften, verkoop woning, leningen en schulden aangaan, verkoop aandelen etc.)
Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:
- privévermogen
- zakelijke belangen
- schenkingen
- verkoop van bezittingen (bijvoorbeeld je huis, auto, spullen, aandelen)
- persoonlijke belangen
- euthanasie
- zorg voor andere personen
- zorg voor huisdieren.
Hoe regel je het goed?
Geef aan wat je wilt, hoe je het wilt, wanneer je het wilt. Kies naast een gevolmachtigde (of meer) ook een toezichthouder. Licht hen persoonlijk in over wat je regelt en vraag hen of ze dat voor je willen doen. Het is verstandig om zoveel mogelijk vast te leggen via een akte bij een notaris. Want die moet er voor waken dat je alles uit vrije wil en persoonlijk hebt uitgesproken en verklaard. Dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan later.
Voor verdere informatie en hulp bij keuzes en opstellen van je ‘Levenstestament’ kan De Erfcoach je verder helpen.
Jouw situatie?
Neem contact op voor een gratis inventarisatie van je situatie.
Bel 06-18026081 of vul het contactformulier in.