Hoe warm is je hand? Een 42-jarige vrouw schakelt mij in bij de voorbereiding van haar nalatenschap en levenstestament. Voor haar is één van de belangrijke zaken dat ze niet teveel geld op de bank heeft staan als ze dood gaat. Niet dat ze veel vermogen heeft, maar ze ziet graag hoe anderen plezier hebben van haar geld. Regelmatig schenkt ze kleine bedragen aan gezinsleden, familieleden en aan anderen. Ze geeft terwijl ze leeft, ze schenkt ‘met de warme hand’.

Haar oma deed dat niet en na oma’s overlijden kreeg de vrouw een groot bedrag. Daar moest ze veel erfbelasting over betalen. Haar oma schonk na overlijden, oma gaf ‘met de koude hand’. En dat vindt ze jammer, ze denkt er nog vaak aan. Ze heeft veel plezier van oma’s erfenis en oma heeft dat niet kunnen zien. De vrouw heeft haar studie kunnen afronden. Klusjesman Kees heeft een fijn schuurtje gebouwd en ze kon vriendin Lara mee op vakantie nemen. Waarom heeft oma gewacht met schenken tot ze overleed? Ze was 87 en heeft tot haar dood het geld bij zich gehouden.

Misschien herken je iets in dit verhaal. Wil je zien welk plezier jouw geld kan geven aan je erfgenamen? En wil je erfbelasting besparen? Is dat mogelijk in jouw geval? Heb je dat goed en slim geregeld in je testament en/of levenstestament? Of zijn er redenen om niet te schenken ‘met de warme hand’?

Je kunt bij De Erfcoach terecht voor een gratis inventarisatie van jouw situatie.

Contactformulier